Rodzaje kołder:
- PUCH - Puch ze względu na swoje właściwości izolacyjne traktowany jest jako produkt najbardziej luksusowy. Kołdry wykonane z tego materiału są najlżejsze, a mimo tego dają takie samo ciepło jak kołdry półpuchowe. Ogromną zaletą puchu jest to, że w zimie grzeje, natomiast w lecie nie dopuszcza do przegrzania człowieka. Z tego też powodu kołdry te są stosunkowo drogie.
- PÓŁPUCH - Wkład takich kołder stanowi mieszankę ok. lekkiego 25% puchu i ok. 75% pierza. Są one uzyskiwane z gęsich piór, dzięki którym poduszki i kołdry są puszyste. Puch charakteryzujący się dobrą jakością, pozwala na wchłanianie i odprowadzanie z ciała wilgoci, a także zapewnia inne właściwości izolacyjne. Minusem kołder tego typu jest to, że są one cięższe niż puchowe, plusem natomiast jest to, że są dużo tańsze.
- PIERZE - Pierze z pewnością należy do najbardziej znanych wypełnień naturalnych w kołdrach. Jest to materiał w 100% naturalny, charakteryzujący się wysoką sprężystością, miękkością i lekkością. Ponadto (podobnie jak puch i półpuch) cechuje go zdolność do wchłaniania i odprowadzania z ludzkiego ciała wilgoci. Zastosowanie wysokogatunkowego pierza gwarantuje dłużą żywotność i trwałość produktu.
- OWCZA WEŁNA - Wkład kołder tego typu stanowi prana wełna krajowych merynosów, owcy łowickiej lub owiec szetlandzkich. Najlepszym gatunkiem wełny charakteryzują się merynosy australijskie i argentyńskie, ponieważ są one hodowane w warunkach naturalnych i bardzo dużych wahaniach temperatury (od 0 do 40 stopni Celsjusza). Wełna jako surowiec naturalny charakteryzuje się zdolnością utrzymywania temperatury ciała człowieka na stałym poziomie. Owcza zapewnia dobrą wentylację, właściwe dotlenienie organizmu podczas snu oraz prawidłowe oddychanie skóry. Ponieważ owczy włos reaguje na zmianę temperatury (w lecie się rozpręża, a w zimie się kurczy) sama kołdra w zimie grzeje, natomiast w lecie jej właściwości ciepłochronne maleją, przez co nie dochodzi do przegrzania - jest to szczególnie ważne z punktu higienicznego. Niestety kołdry wełniane nie nadają się dla wszystkich - nie mogą być używane np. przez alergików.
- GRANULAT SILIKONOWY - Granulat silikonowy to cienkie włókienka, które są skręcone w małe kłębuszki o średnicy ok. 5 mm. Ze względu na swoje właściwości jest porównywalny do naturalnego puchu. Granulat jest odporny na pranie w wysokich temperaturach, zbijanie się i spłaszczanie. Ponieważ nie wywołują alergii, mogą być używane przez alergików. Wyroby wykonane z granulatu gwarantują najwyższy komfort w tej grupie wyrobów.
- WŁÓKNA SILIKONOWE - Kołdry z wypełnieniem z włókna poliestrowego silikonowego, potocznie zwanego silikonem. Każde z włókien tego typu na całej swej długości jest spiralnie skręcone, a w jego środku znajduje się maleńki kanalik umożliwiający prawidłową sprężystość cyrkulację powietrza, które jest najlepszą izolacją ciepła. Poprzez zastosowanie trójwymiarowego skrętu mimo niskiej wagi wypełnienia kołdra jest bardzo puszysta. Właściwy dobór wsadu gwarantuje dokładne otulanie sylwetki. Ciepły chwyt, trwałość, antyalergiczność sprawiają, iż wyroby z silikonem charakteryzują się dużym komfortem użytkowania, są trwałe i bardzo higieniczne. Dużą zaletą jest przystępna cena.
- WŁÓKNA POLIESTROWE - Włókna te należą do najczęściej stosowanych wkładów w kołdrach i poduszkach dostępnych obecnie na naszym rynku. Ich spiralny kształt i wysoką sprężystość osiąga się poprzez termiczne skręcenie. Poprzez swoje doskonałe właściwości zapewniają świetną izolację cieplną i puszystość oraz pozwalają skórze na oddychanie podczas snu. Ponieważ są odporne na osadzanie się kurzu i alergenów są przyjazne dla alergików i małych dzieci. Wśród włókien poliestrowych wyróżnia się także włókna czterokanalikowe cechujące się bardzo wysoką sprężystością i puszystością, która nie znika nawet przy długotrwałym użytkowaniu. Włókna te często pokrywane są środkami grzybo i bakteriobójczymi, które równocześnie zapobiegają rozwojowi roztoczy.
- WŁÓKNA BIOAKTYWNE - ten rodzaj włókien nie jest jeszcze zbyt rozpowszechniony w produkcji kołder. Wkład ten jest wykonany z polimerów uzyskanych z modyfikowanej celulozy (co ciekawe jest ona także stosowana w przemyśle spożywczym np. jako zagęszczacz).