Wybór lokalizacji do wędzarni ogrodowej
Przed budową wędzarni drewnianej w ogrodzie warto się dowiedzieć, w jakim miejscu najlepiej ją umieścić. Nie jest to bez znaczenia. Przypuśćmy, że wyposażyłeś się w bardzo wygodne meble ogrodowe. Zapraszasz gości na przyjęcie i jedną z atrakcji jest jedzenie, które aktualnie się wędzi. Niestety dym wydobywający się z przydomowej wędzarni unosi się prosto w Waszą stronę i jesteście zmuszeni do wdychania tego zapachu. Można uniknąć takich sytuacji także poprzez odpowiednie umiejscowienie wędzarni.
Dobra wędzarka nie powinna się znajdować blisko zabudowań. Może być uciążliwa dla Ciebie lub sąsiadów, dlatego jeżeli możesz, nie ustawiaj jej w takim miejscu. Zadbaj też, żeby miejsce do wędzenia było wystawione na działanie promieni słonecznych. Jest to szczególnie ważne ze względu na wilgotność powietrza. Dlatego najlepszą opcją będzie dokupienie specjalnego daszku. Sprawi on, że krople deszczu nie będą padać prosto na wędzarnię. Jeżeli chcesz ustawić wędzarnie na swojej działce, dobrym miejscem będzie teran za domem.
Materiały potrzebne do budowy wędzarni
Pewnie się zastanawiasz, jakie są materiały do wędzarni ogrodowej. Istnieją różne rodzaje budowli, w zależności od materiału, który zastosujesz. Możesz zdecydować się na tradycyjną drewnianą wędzarnię. Jest najłatwiejsza do wykonania i daje bardzo dobre korzyści, dzięki zastosowaniu naturalnego materiału. Możesz też wybrać metal, cegłę, albo kamień, jako minerał to zabudowy Twojej nowej wędzarni.
Każdy materiał będzie miał wpływ na jakość jedzenia, tak samo jak warunki podczas wędzenia. W gastronomii wyróżnia się trzy temperatury, z których każda daje inny efekt. Pierwszą z nich jest tzw. wędzenie na zimno, które odbywa się w temperaturze od 16 do 22 stopni w skali Celsjusza. Drugą opcją jest wędzenie na ciepło w temperaturze od 22 do 45 stopni. Ostatnią z nich i najbardziej kojarzącą się z tą czynnością, jest wędzenie na gorąco. Odbywa się ona w temperaturze od 60 do 90 stopni.
Dobrze zbudowana wędzarnia daje nie tylko smak, ale także pozytywnie wpływa na wartości odżywcze jedzenia. Pożywienie tak przygotowane możemy przechowywać w lodówce, a te przez długi okres zachowa swoje walory smakowe. Dzięki tym możliwością będziesz mógł podać tak przyrządzone potrawy na zimno i ciepło, wpasowując się w gusta każdego zaproszonego. Wygodne zestawy mebli ogrodowych gwarantują mile spędzony czas przy tak wykonanym, smacznym posiłku.
Krok po kroku: budowa podstawy wędzarni
Jeżeli potrzebujesz poradnika budowy wędzarni krok po kroku, to dobrze trafiłeś. W związku z tym, że ten projekt wykonasz z kilku rodzai materiałów, budowa każdej z nich charakteryzuje się innymi cechami. Oto praktyczne wskazówki do budowy wędzarni domowej z każdego tworzywa. Budowa wędzarni drewnianej i metalowej jest bardzo podobna, z tą różnicą, że z drewno jest łatwiej korzystać. Możesz na przykład zdecydować się na wybudowanie wędzarni z palet krok po kroku. Metal niestety trzeba obrobić w odpowiedni kształt, żeby nadawał się do użytku.
Do zbudowania wędzarni potrzebujemy solidnych desek z odpornego na wilgoć materiału. W przypadku metalu będzie to pojemnik przypominający beczkę. Wędzarnia składa się komory wędzarniczej, komina i paleniska. Palenisko i komin są identyczna dla odmiany drewnianej i metalowej. Na samym końcu pamiętajmy o drzwiczkach, przez które będziemy wyciągać przygotowane jedzenie. Powinny być one metalowe, niezależnie od materiału, z którego wykonaliśmy budowlę.
Wędzarnia murowana jest bardziej zaawansowaną, ale przy tym jest jednocześnie solidną konstrukcją. Składa się z paleniska pod zamkniętą kopułą, która przypomina tradycyjny piec chlebowy. W odróżnieniu od wędzarni drewnianej i metalowej nie posiada komina, a jedynie przewód dymowy w dolnej części. Temperaturę wędzenia w takim kominie kontroluje się poprzez ustawianie jedzenia na poprzeczkach o różnej wysokości. Jest to bardzo podobny mechanizm, jak w przypadku grilla na świeżym powietrzu.
Konstrukcja dachu i komory dymowej
Jeżeli chcesz zrobić wędzarnia DIY krok po kroku, musisz pamiętać także o tym, jak odpowiednio zabezpieczyć budowlę i przygotowywane jedzenie. Tutaj także wszystko zależy od tego, z jakiego materiału wykonaliśmy wędzarnię. Drewniany domek powinien być całkowicie odeskowany, a następnie pokryty folią paroprzepuszczalną. Dodatkowo niezbędnym czynnikiem będzie pokrycie powierzchni gontem.
Aby zabezpieczyć dach przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim zadbaj o jego odpowiednią konstrukcję. Powinien wytrzymać ulewny deszcz, pokrycie śniegiem i intensywny wiatr. Najlepszym wyborem do budowy dachu na wędzarnie będzie blacha, albo inny materiał odporny na korozję.
W wędzarniach przeznaczonych do wędzenia gorącego lub pieczenia bardzo ważne jest utrzymanie równomiernego przepływu gazów. Z powodu różnych reakcji chemicznych zachodzących wewnątrz domku, trzeba zdecydować się na jego mały rozmiar. Odpowiedni ciąg komina gwarantuje optymalną cyrkulację dymu. To wpływa na odpowiednie nawilżenie jedzenia podczas procesu wędzenia, z pozytywnym skutkiem. Jeżeli chodzi o rodzaj materiału, z którego chcesz wykonać komorę dymową, możesz wybrać dowolny, z wyjątkiem tworzyw sztucznych.
Ostatnie kroki: wykańczanie i uruchomienie wędzarni
Po zainwestowaniu w wygodne krzesła ogrodowe i stabilne stoły ogrodowe będziesz mógł zapraszać swoją rodzinę i przyjaciół do wspólnego ucztowania. Dzięki wędzarni czeka Was świetna zabawa przy smacznym jedzeniu. Uruchomienie wędzarni posiada naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim otrzymujesz bardzo zdrowy produkt, który zyskuje na smaku i jakości, dzięki zachodzącym procesom. Po drugie własna wędzarnia jest wytrzymała i posłuży Ci przez wiele następnych lat. Możesz liczyć również na liczne zamówienia od najbliższych, dla których możesz przygotowywać jedzenie. Jeżeli chcesz rozszerzyć listę osób, które będą korzystać z wędzarni, możesz także zarobić co nieco na tej działalności.
Decyzja o wybudowaniu wędzarni to świetny wybór, jeżeli jesteś posiadaczem działki, lub domu rodzinnego z dużym ogrodem. Siadając na swoim wygodnym leżaku, lub wybierając wygodne fotele do ogrodu, będziesz mógł wygodnie wypoczywać. W tym czasie wszystko będziesz miał pod kontrolą, gdyż Twoje jedzenie będzie się spokojnie wędziło. Jest to szczególnie trafna inwestycja, jeżeli lubisz spędzać całe dnie na działce.