Przygotowanie gleby do uprawy kiwi
Decydując się na uprawę kiwi w ogrodzie, na początku musimy przygotować odpowiednio glebę i stanowisko. Aktindia, której nazwa pochodzi od ptaka będącego symbolem Nowej Zelandii, najlepiej rośnie na lekko kwaśnej glebie. Aby zwiększyć szanse na poprawny wzrost rośliny, podłoże można wzbogacić, dodając do niego nieco torfu. Alternatywą jest też kompost zmieszany z gliną.
Ponadto przez to, że kiwi rośnie na pnączach, wymaga ono podpory, która pozwoli roślinie na swobodny rozrost. Dlatego w miejscu, gdzie zasadzona zostanie aktindia pstrolistna lub ostrolistna musi znaleźć się też pergola bądź kratka. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione oraz osłonięte od wiatru.
Sadzenie sadzonek kiwi
Z racji na specyfikę rośliny oraz panujące w Polsce warunki, sadzonki nie nadają się do tego, by od razu trafić do gleby. Młoda aktindia potrzebuje czasu, by dobrze się ukorzenić i rozrosnąć. Dlatego pierwsze dwa lata powinna spędzić w doniczce. W ten sposób dużo lepiej się przyjmie po bezpośrednim zasadzeniu w ogrodzie.
Sadzenie kiwi krok po kroku jest bardzo proste. Wystarczy przygotować stanowisko z kratką lub pergolą, na której pnącze się oprze. W miejscu sadzenia warto też z odpowiednim wyprzedzeniem wykopać dołek i wypełnić go wcześniej wspomnianym torfem lub kompostem wraz z gliną. W ten sposób można wzbogacić podłoże. Dotyczy to nawet miejsc, gdzie gleba jest bardzo żyzna i wilgotna.
Następnie czas posadzić kiwi w glebie i bardzo uważnie je obserwować. Większość odmian przeznaczonych do polskich ogrodów jest mrozoodporna, lecz nie oznacza to, że nie będzie trzeba chronić rośliny przed niskimi temperaturami. Za najbardziej niebezpieczne uznaje się późnowiosenne przymrozki, gdy aktindia wypuści już kwiaty. Jeśli kwiaty przemarzną, uzyskanie z nich owoców będzie zwyczajnie niemożliwe.
Przy sadzeniu trzeba także pamiętać o tym, by odpowiednio rozmieścić męskie okazy. Nie zapewniają one owoców, lecz są niezbędne do tego, by żeńskie rośliny mogły wydać plony. Bez męskich okazów zbiory kiwi nie będą możliwe. Na szczęście według ekspertów jedna roślina rodzaju męskiego wystarczy, by zapylić kilka żeńskich w promieniu nawet 6 metrów.
Kolejna rzecz to pamiętanie o dokładności. Wszystkie wymiary muszą być starannie przemyślane. Aby aktindia miała odpowiednio dużo miejsca na wzrost i rozwój owoców, wszystkie rośliny muszą być oddalone o siebie o około 2 metry. Wtedy będą miały wystarczającą ilość miejsca do prawidłowego rozwoju, co zapewni nam pyszne owoce.
Pielęgnacja i podlewanie kiwi
Pielęgnacja kiwi w ogrodzie to praca prawie całoroczna, lecz najwięcej pracy mamy w okresie od wiosny do jesieni. Owocowanie wymaga bowiem całkiem sporo czasu. Mimo tego, ze kwiaty pojawiają się już na przełomie maja i czerwca, owoce wytwarzają się dopiero na jesień. Wtedy też są narażone na wpływ niskich temperatur, które mogłyby zaburzyć ich prawidłowy rozwój.
Chcąc wiedzieć, jak uprawiać kiwi na działce nie można też zapomnieć o jego podlewaniu. Aktindia z racji na to, że pochodzi z dość wilgotnych i ciepłych terenów, nie znosi zbyt dobrze suchej gleby. Dlatego szczególnie w sezonie letnim nie można zapomnieć o jej regularnym i obfitym podlewaniu, by roślina miała wszystko, co potrzebne do owocowania. Najprostszym sposobem na zadbanie o to jest codzienne podlewanie aktindii.
Rzeczą, która nie jest aż tak istotna, będzie nawożenie. Aktindia jest dość wrażliwa na nawozy i trzeba z nimi bardzo uważać. Najczęściej wystarczy podać je 2-3 razy w ciągu roku w comiesięcznych odstępach. Dobrze sprawdzą się nawozy wieloskładnikowe. Po raz ostatni powinno się je podawać w czerwcu.
Przycinanie i formowanie rośliny kiwi
Uprawa kiwi w ogrodzie wymaga też przycinania i formowania rośliny. Jest to jeden z najważniejszych etapów jej pielęgnacji. Wśród porad dotyczących upraw kiwi, warto więc pochylić się bardzo nad tymi dotyczącymi formowania rosnących w swoim ogrodzie aktindii. Przycinanie to czynność, którą należy wykonywać każdego roku. Najlepszy moment to bardzo wczesna wiosna lub lato. Należy wtedy usuwać stare pędy, dzięki czemu wyrosną nowe, które będą dużo mocniejsze. Dzięki temu zbiór owoców kiwi będzie bardziej obfity.
Za podcięcie trzeba też zabrać się szybciej. Dokładniej w okresie, gdy roślina znajduje się w trakcie spoczynku. Wtedy po raz ostatni pędy można skrócić pod koniec lutego. W ten sposób aktindia będzie mogła się dobrze zregenerować, zanim wybudzi się z zimowego snu i zacznie znów pracować, by wydać owoce.
Niezależnie od pory, zawsze należy usuwać część pędów. Te, które są zdrowe, trzeba oczywiście zostawić. Do podcięcia nadają się deformujące się lub źle rozwinięte. Dodatkowo jeśli w jednym miejscu nagromadzi się zbyt wiele gałęzi, również należy je przerzedzić. W innym wypadku światło nie będzie równomiernie docierać do każdej części rośliny, co jest kluczowe dla obfitego owocowania.
Dlaczego przycinanie jest tak ważne? Wbrew pozorom roślina, która ma mniej pędów, lecz są to te najzdrowsze i najlepiej przystosowane do owocowania, zapewni bardziej obfite zbiory. Wszystko dzięki temu, że roślina skupi swoje wysiłki właśnie na nich, zapewniając wiele smacznego kiwi.
Zbieranie owoców i dojrzewanie kiwi
Oczywiście zbieranie owoców to jedna z najbardziej wyczekiwanych rzeczy, gdy zasadzimy roślinę kiwi — jak rośnie ten owoc? Okres zbiorów przypada naprawdę późno. Dojrzewają one nawet przez 5 miesięcy, przez co na efekty uprawy czeka się zazwyczaj do jesieni. Wtedy owoce będą najsmaczniejsze i świetnie sprawdzą się podczas jedzenia na surowo, czy też w różnych sałatkach owocowych, czy koktajlach.
Z racji na panującą w Polsce pogodę może też okazać się, ze kiwi nie będzie nadawać się do jedzenia. Zbiór trzeba wykonać bowiem przed pierwszymi przymrozkami występującymi jesienią. Po nich owoce nie będą już smaczne i można je jedynie wyrzucić. Dlatego najlepszym przyjacielem każdej osoby uprawiającej kiwi jest dokładna prognoza pogody i uważne obserwowanie warunków na zewnątrz.
Jak kiwi sprawdzi się w kuchni?
Kiedy własnoręcznie wyhodujemy kiwi, warto je odpowiednio przetworzyć. Nasze kuchnie na wymiar czekają tylko na to, by być świadkiem przygotowywania pysznych przetworów i ciast z kiwi. Najpopularniejszymi przetworami jakie możemy stworzyć z domowego kiwi są konfitury i dżemy. Nie brakuje jednak przepisów na domowe nalewki z kiwi. Przetwory z tego owocu charakteryzują się nie tylko wybornym smakiem, ale również intensywnym zielonym kolorem - mogą stać się więc ozdobną kuchennych mebli takich jak zestawy mebli kuchennych. Na koniec nie pozostaje nic innego jak wygodnie usiąść, krzesła do kuchni i hokery do kuchni zapewnią odpowiednie miejsce do odpoczynku, i smakować w przygotowanych daniach i przetworach! Dołącz więc do smakoszów kiwi już dziś i wyhoduj je w swoim ogrodzie.