Dobry regał do spiżarni – jaki powinien być?
Zanim zaplanujemy pracę związaną ze stworzeniem regału, należy zastanowić się, jaki powinien właściwie być ten mebel. Wbrew pozorom nie będzie to taki sam mebel jak w wersji do salonu czy jadalni. Taki regał zwykle jest masywny, dość mocno zabudowany. Skupia swoją uwagę głównie ze względu na dekoracyjne wykończenie. W przypadku regału do spiżarni ważne są inne cechy – najbardziej te praktyczne. Mebel ten nie będzie więc zachwycał wyglądem, a z drugiej strony sprawi, że wygodnie będzie nam się korzystać ze spiżarni. Jakie cechy powinien mieć dobry regał do spiżarni?
-
Prosta forma. Regał do spiżarni nie może być mocno zabudowany. Im prościej, tym lepiej. Półki wraz z drewniano – metalowym szkieletem mebla całkowicie wystarczą. Mniej zabudowana konstrukcja sprawia, że regał pomieści więcej przetworów i innych rzeczy, które chcemy przechowywać w spiżarni. Prostota regału przydaje się również dlatego, że dzięki lepszej widoczności słoików szybciej znajdziemy produkt, którego szukamy.
-
Solidne materiały. Żeby utrzymać ciężar wszystkich produktów, w tym również szklanych słoików, całość musi być wykonana z trwałych surowców. W dużym obciążeniu dobrze sprawdza się przede wszystkim drewno i metal. Plastik czy płyta pleksi nie będzie w tym przypadku dobrym wyborem.
-
Stabilna konstrukcja. Sama drewniana półka sporo waży, a z dodatkowymi artykułami spożywczymi generuje jeszcze większe obciążenie. Ponadto, choć układ takiego regału jest prosty, nie można zapominać o jego odpowiednim zabezpieczeniu. Niezbędne są więc mocne kątowniki, metalowe elementy podpierające półki i wytrzymałe wkręty.
-
Krótkie elementy. Jeśli w spiżarni mamy sporo miejsca, lepiej zdecydować się na wykonanie dwóch regałów, niż jednego dużego. Półki w takim meblu po prostu nie mogą być za długie – wpływa to bowiem niekorzystnie na stabilność i trwałość konstrukcji. Lepiej utrzymać ciężkie słoiki na krótszej płycie z drewna niż na takiej, która ma większy wymiar, ale za to mniejszą wytrzymałość.
Z czego można wykonać regał do spiżarni?
Do wykonania prostego regału do spiżarni nie są potrzebne specjalistyczne sprzęty i materiały. Poszczególne elementy można kupić w sklepach budowlanych. Lista materiałów różni się w zależności od tego, na jaką konstrukcję się zdecydujemy. Jeśli regał ma być w pełni drewniany, potrzebną będą drewniane płyty na półki oraz drewniane listwy (np. sosnowe), które będą szkieletem dla całego mebla. Pełnią one funkcję elementów narożnych, podtrzymujących półki oraz elementów wzmacniających na „plecach” regału (dwie listwy mocowane po przekątnych). Zamiast nich można użyć dużej płyty tworzącej tył mebla. Jeśli ważna jest mobilność, lepiej jednak wybrać lekką konstrukcję, opartą na stelażu z metalowych profili.
Lista materiałów potrzebna do zbudowania drewnianego regału do spiżarni
-
drewniane słupki,
-
drewniane płyty na półki (zabezpieczone bejcą),
-
kątowniki,
-
płyta na tył lub dwie listwy do wzmocnienia,
-
wkręty do drewna, wkrętarka,
-
gwoździe, młotek,
-
pilarka lub klasyczna piła do cięcia drewna,
-
miarka, ołówek, poziomica.
Jak zrobić regał do spiżarni?
Zanim rozpoczniemy budowę regału, należy dostosować jego projekt do spiżarni. Od wielkości pomieszczenia zależy bowiem na jaki mebel możemy sobie pozwolić. Mebel nie powinien być zbyt wysoki – wyciąganie produktów z najwyższej półki będzie wtedy problematyczne. Pierwsza półka od dołu powinna być przymocowana na wysokości około 40-50 cm nad ziemią. Trzeba również przeanalizować, jaki powinien być odstęp między płytami – przyda się tutaj słoik do zmierzenia odległości, by funkcjonalnie wymierzyć przestrzenie. Półki przymocowane za gęsto będą niewygodne w użytkowaniu, ponadto mogą przeciążyć regał. Z kolei płyty, które znajdują się zbyt szeroko, marnują dostępną przestrzeń. Kiedy już wybierzemy optymalną odległość między półkami, ich rozstaw powinien być regularny, by konstrukcja zachowała stabilność.
Regał krok po kroku:
-
Docinamy drewniane słupki, które będą podtrzymywać całość, do wybranej wcześniej wysokości.
-
Oznaczamy ołówkiem planowaną wysokość półek, następnie do tych miejsc montujemy za pomocą wkrętów i wkrętarki kątowniki, które zadbają o odpowiednią nośność płyt.
-
Kolejnym krokiem jest montaż półek, a następnie pozostałych słupków. Sprawdzamy poziomicą, czy półki są prosto osadzone.
-
Regał można wzmocnić, przykręcając lub przybijając gwoździami w tylnej części dużą płytę (plecy) lub dwie drewniane listwy mocowane na skos.
W przypadku regału metalowego sprawa wygląda nieco inaczej – jako stelaż posłuży metalowy kątownik perforowany. Taki element posiada wiele otworów, dzięki którym można regulować wysokość półek. Do profili mocujemy wtedy kątowniki aluminiowe, na których będą znajdować się półki. Dla wzmocnienia kątownik aluminiowy najlepiej przymocować również na środku półki. Otwory w metalowych elementach zrobimy za pomocą wyrzynarki. Elementy łączymy ze sobą za pomocą śrub, które będą odpowiednie do otworów w kątowniku perforowanym. Na nóżki warto założyć gumowe końcówki, by kątownik nie rysował podłogi, a regał można było łatwiej przesuwać.
Jeśli tylko mamy trochę wolnego czasu i zakupimy odpowiednie elementy, nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie zrobić prosty regał do spiżarni lub kuchni. Możemy wtedy lepiej dostosować mebel do własnych potrzeb i specyfiki pomieszczenia, w którym ustawimy regał.