1. Przygotowanie pomieszczenia
Przed przystąpieniem do urządzania kuchni niezbędne jest odpowiednie przygotowanie samego pomieszczenia. Należy wykończyć podłogi oraz ściany. Zanim zaprojektujemy kuchnię, należy również przygotować instalacje elektryczne, gazowe i hydrauliczne.
2. Zmierzenie pomieszczania
Od tego należy zacząć projektowanie pomieszczenia. Prawidłowo wykonany pomiar jest podstawą do dalszego działania. Na początku należy zmierzyć wszystkie odległości – długość, szerokość i wysokość każdej ściany z osobna, wykonując pomiar na trzech różnych wysokościach – przy podłodze, 1 metr nad podłogą oraz 2 metry nad podłogą. W ten sposób ustalimy, czy ściany są proste. W tym celu można również wspomóc się poziomicą. Pomiary mogą się minimalnie różnić, jeśli jest to jednak ok. 1 cm to nie ma się czym martwić - można to uzupełnić np. listwą przyblatową.
Kolejnym krokiem jest zmierzenie odległości od ścian do okien i drzwi, tj. odległość od początku (rogu) ściany do początku okna lub drzwi. Należy zmierzyć szerokość drzwi czy przejść oraz okien, a także zaznaczyć kierunki ich otwierania. To ważne, by nie kolidowały z meblami i ich otwarcie było możliwe. Należy również wziąć pod uwagę wysokość parapetu.
Na planie kuchni, który wykonujemy zaznaczmy też wszystkie elementy wystające ze ścian, takie jak rury, kaloryfery, wejście i wypływ wody, przełączniki, kontakty czy gniazdka elektryczne. Należy zaznaczyć również umiejscowienie wentylacji, drzwi, okien i parapetów.
3. Określenie swoich potrzeb
Jeśli zależy nam na dużej ilości miejsca do przechowywania, warto postawić na kuchnię w kształcie litery G lub kuchnię z wyspą. W przypadku tej pierwszej należy spełnić warunek - pomieszczenie musi być odpowiedniej wielkości. W sytuacji, gdy pomieszczenie jest mniejszych rozmiarów, możemy postawić na kuchnię jednorzędową lub w kształcie litery L oraz na funkcjonalne rozwiązania - rozskładany stół czy praktycznie koszyki cargo ukryte w meblach.
Kuchnię należy podzielić na strefy robocze zgodnie ze swoimi potrzebami, tj. strefę zapasów, przechowywania, przygotowywania, gotowania oraz strefę zmywania. Jeśli często przygotowujemy posiłki, należy wygospodarować więcej miejsca na blat roboczy. Podział na strefy będzie pomocny podczas gotowania, ponieważ wszystko będzie uporządkowane.
4. Wybór sprzętów AGD, które będą zamontowane w kuchni
Na rynku dostępny jest szeroki asortyment sprzętów AGD, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. W zależności od preferencji można wybrać sprzęt wolnostojący lub do zabudowy. Ważne, by przemyśleć ich zakup i zaopatrzyć się w to, czego naprawdę potrzebujemy. Przykładowo - mniejsza zmywarka będzie wystarczająca jeśli w mieszkaniu mieszkają tylko 2 osoby.
Meble kuchenne z kolekcji Junona
5. Wybór mebli, które nam się podobają
Gdy pomieszczenie jest już przygotowane, można zacząć wybierać meble kuchenne. Ten ostatni krok daje duże pole do popisu, ponieważ stylów wnętrzarskich jest wiele. Wybór połyskujących frontów pozwoli stworzyć kuchnię w stylu glamour, natomiast fronty drewniane to dobra opcja do kuchni w stylu rustykalnym. Charakter aranżacji będzie zależał również od blatów.
Warto wspomnieć, że fronty szafek mogą być otwierane na boki lub w górę, a nawet rozsuwane. O końcowym efekcie aranżacji decydują też dodatki i akcesoria. W przypadku mebli kuchennych znaczącą rolę odgrywają uchwyty lub ich brak czyli system push to open.