Urządzacie swoją kuchnię i chcecie kupić odpowiedni zlewozmywak? Przybywam z pomocą! Sprawdźcie, co warto wiedzieć przed tym zakupem!
Wybór odpowiedniego zlewozmywaka
- Jaką powierzchnię tego układu mogę przeznaczyć na umieszczenie w nim zlewozmywaka?
- Jak często będę ze zlewozmywaka korzystać?
- Czy będzie on występował w mojej kuchni samodzielnie, czy w parze ze zmywarką?
|
|
|
Kształt zlewozmywaka
Rodzaj materiału
Najpopularniejszymi i najchętniej kupowanymi są zlewozmywaki ze stali szlachetnej. Cechują się trwałą powierzchnią o dużej odporności na działanie środków chemicznych, ścieralność, wysokie temperatury. Produkowane są w wersjach: jedwab (gładka struktura i połysk) oraz len (struktura chropowata i matowa). Wersję "len" zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości - zacieki, zarysowania i drobne plamy są na niej mniej widoczne niż na powierzchni całkiem gładkiej. W celu jak najdłuższego zachowania początkowego wyglądu zlewozmywaka, należy spłukać go ciepłą wodą po każdym zmyciu naczyń, wyczyścić sitko odpływu i następnie wytrzeć do sucha. Naszym sprzymierzeńcem będzie też tutaj gąbka nasączona specjalnym płynem (nie proszkiem), którym należy raz dziennie umyć zlewozmywak. Dodatkowo możemy go natłuścić olejem jadalnym, który doskonale zakonserwuje stal.
|
|
|
|
Scharakteryzowane powyżej kategorie zlewozmywakow cieszą się największą popularnością. Poza nimi producenci oferują nam także zlewozmywaki ze stali emaliowanej (ich zaletą są stosunkowo niskie ceny, ale niestety w zamian otrzymujemy raczej średnią odporność na uszkodzenia i przeważnie tylko jeden kolor - biały, choć zdarzają się w odcieniach beżu i brązu) oraz zlewozmywaki z tworzyw sztucznych (odporność na skutki użytkowania jest dość dobra, jednak zdecydowanie brak tym zlewozmywakom odporności na działanie wysokich temperatur, które w procesie gotowania są nieuniknione). Mamy nadzieję, że powyższe zestawienie ułatwi Wam zakup zlewu i urządzenie wymarzonej, funkcjonalnej kuchni!