Mały stół kuchenny
Stół zapewnia wygodną przestrzeń podczas posiłków, a jego blat może też pełnić funkcję biurka, miejsca do grania w gry planszowe albo do przyrządzania posiłków. Jedno jest pewne – warto wygospodarować odrobinę miejsca na niewielki stół. Gdy ma on stanąć w kuchni, której metraż nie jest zbyt duży, trzeba poszukać ergonomicznego i wygodnego rozwiązania.
Jedną z opcji jest po prostu mały stół kuchenny dla dwóch lub czterech osób. Nie zajmie tak dużo przestrzeni, jak większe konstrukcje, ale będzie równie stabilny i elegancki. Jeśli zależy nam na tym, by stół z krzesłami zajął minimum miejsca, warto wybrać nie tyle krzesła, co wygodne taborety – będzie można w całości wsunąć je pod blat, gdy nie będą użytkowane, a dzięki temu uda się zyskać dodatkową przestrzeń.
Alternatywą dla małego stołu kuchennego może być również stół rozkładany, blat przykręcony do ściany albo wyspa kuchenna o funkcji stołu. Ciekawym wyborem będzie też stół kuchenny z szufladami, dzięki którym mebel ten zyska również funkcję związaną z przechowywaniem – szuflada w stole pomieści sztućce, serwetki lub inne poręczne przedmioty. Jeśli kuchnia sąsiaduje z przestronniejszym salonem, można też rozważyć przeniesienie stołu do salonu, a w kuchni zastosować jedynie niewielki stolik lub blat z hokerami. Możliwości jest wiele i z całą pewnością uda się znaleźć odpowiednie rozwiązanie do każdej kuchni.
Stół rozkładany do małej kuchni
Jednym z popularniejszych rozwiązań do małej kuchni są właśnie rozkładane stoły. Meble te mogą mieć różnorodne kształty, rozmiary i jeden z kilku sposobów rozkładania.
-
Rozkładany stół z rozsuwanym blatem – bardzo popularna opcja. Blat jest rozsuwany na boki, a na środek dokładany jest dodatkowy fragment blatu, który zazwyczaj już po złożeniu może być przechowywany na specjalnej półce lub szynie pod blatem.
-
Stół rozkładany z doczepianym blatem – dodatkowe elementy blatu są dołączane do zewnętrznych krawędzi stołu. W takich konstrukcjach dodatkowy blat również może być przechowywany pod blatem głównym, ale warto to zweryfikować przed zakupem, gdyż nie każdy mebel ma tak sprytną konstrukcję.
-
Stół rozkładany z opuszczanym blatem typu 'książka' – wyjątkowo kompaktowa konstrukcja. Opuszczany może być niemal cały blat, dzięki czemu po złożeniu taki stół zajmuje minimum miejsca.
Większość rozkładanych stołów kuchennych ma kwadratowy lub prostokątny kształt, ale nie brakuje też stołów okrągłych, które można rozkładać – po rozłożeniu zyskują zazwyczaj kształt owalny. Okrągły stół wygląda lekko i zgrabnie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się nie tylko stół drewniany lub w okleinie, ale też stół szklany, który wizualnie nie przytłoczy wnętrza.
Stoły składane - czy to dobry wybór?
Składane stoły kuchenne mają wiele zalet, dzięki czemu są chętnie wybierane do małych kuchni. Nie każdy jednak decyduje się na konstrukcje tego rodzaju, ponieważ nie w każdej sytuacji są one najlepszym wyborem. Czy warto kupić składany stół do kuchni?
Największą zaletą stołów składanych jest możliwość ich złożenia do niewielkich wymiarów wówczas, gdy nie są używane. To pozwala zyskać większą przestrzeń podczas przyrządzania posiłków. Meble tego rodzaju mają zazwyczaj dość lekką konstrukcję, co ułatwia ich składanie i rozkładanie. By potencjał składanego stołu był wykorzystywany w pełni, warto zestawić go ze składanymi krzesłami lub stołkami, które można nałożyć jeden na drugi – wówczas po złożeniu stołu i krzeseł faktycznie zwolni się wiele miejsca w kuchni.
Stoły składane mają jednak także swoje mankamenty – niektóre konstrukcje są nieco mniej stabilne i lekkie, a przez to lekkie trącenie blatu powoduje przesunięcie się stołu lub jego drganie, co może być irytujące. Samo składanie i rozkładanie stołu może być szybkie i łatwe albo uciążliwe, gdy dodatkowe blaty są ciężkie lub dość spore, dlatego też warto przemyśleć tę kwestię już podczas planowania kuchennej aranżacji.
Jeszcze jedną wersją składanego stołu są blaty przykręcane do ściany. Po złożeniu zajmują dosłownie kilka centymetrów miejsca, ale ich mankamentem jest fakt, że są zamontowane na stałe, nie można ich przestawić, a ich wielkość jest raczej symboliczna. To świetny wybór w roli stolika dla dwóch osób.
Stół rozkładany Saturn marki Szynaka Meble
Blaty barowe czy warto?
Kolejnym rozwiązaniem do niewielkiej kuchni może być blat barowy zamiast standardowego stołu. Opcja ta bywa chętnie wybierana do kuchni otwartych na salon, ale sprawdzi się też w mieszkaniach, gdzie salon jest oddzielny, a kuchnia i jadalnia muszą zmieścić się w jednym, niewielkim pomieszczeniu. Wysoki blat barowy ma bowiem wiele zalet, a szczególnie w kontekście małej przestrzeni do dyspozycji.
Blat barowy może zostać usytuowany tuż przy kuchennej zabudowie – na przykład jako jej przedłużenie. W takim układzie blat może być wykorzystywany także jako przestrzeń robocza podczas przygotowywania posiłków. Pod blatem można zaplanować płytkie szafki, schowek lub półkę – tak, by dobrze wykorzystać dodatkową przestrzeń, a jednocześnie pozostawić wystarczającą ilość miejsca na nogi. Do blatu barowego pasują oczywiście wysokie krzesła lub taborety, ale w biegu można wypić przy nim kawę nawet na stojąco – to zaleta podwyższonych mebli.
Minusem blatów barowych w zastępstwie stołu jest fakt, że nie każdemu jest przy nich wygodnie. Osoby starsze, tęższe lub niskie preferują raczej klasyczne stoły i stoliki. Warto więc uzależnić kuchenną aranżację od preferencji domowników.
Jeszcze jednym sposobem na zaaranżowanie miejsca do spożywania posiłków w kuchni jest odpowiednie wykorzystanie standardowego blatu kuchennego. Można zamówić szafki kuchenne z blatem, który będzie od nich dłuższy, a przez to będzie wychodził poza ich krawędź. Ta dodatkowa przestrzeń może być wykorzystana właśnie jako stolik, przy którym będzie można siedzieć obok siebie. Podobny efekt można uzyskać montując blat kuchenny pod oknem, zamiast parapetu i dostawiając do niego krzesła.
Kolekcja Junona marki Black Red White
Wyspa kuchenna jako stół kuchenny
Ciekawą alternatywą dla kuchennego stołu może być także wyspa kuchenna. Zazwyczaj element ten pojawia się w bardzo dużych kuchniach albo w małych pomieszczeniach, które są otwarte na salon. Wyspa pełni wówczas element oddzielający kuchnię od salonu i może pełnić również rolę stołu. Czy to wygodne i dobre rozwiązanie? By wyspa kuchenna sprawdziła się w roli stołu, musi zapewnić:
-
Wystarczającą ilość miejsca na nogi – zazwyczaj wyspy kuchenne to szafki nakryte blatem. Jeśli blat nie wystaje poza linię szafek, trudno przy takiej konstrukcji siedzieć. Dlatego też wyspa kuchenna w charakterze stołu powinna mieć wystający blat, pod którym zmieszczą się nogi i pod który można będzie wsuwać krzesła lub taborety.
-
Optymalną wielkość i funkcje – jeśli na wyspie kuchennej znajduje się zlewozmywak lub płyta grzewcza, to jej powierzchnia musi być naprawdę duża, by można było komfortowo siedzieć przy jej blacie w czasie, gdy ktoś inny gotuje lub zmywa naczynia. Najczęściej w roli stołu sprawdzają się wyspy kuchenne zwieńczone klasycznym blatem bez dodatkowych urządzeń kuchennych.
-
Przemyślaną estetykę – wyspę kuchenną warto dopasować do szafek w kuchni, ale też do mebli w salonie, jeśli znajduje się właśnie na styku tych dwóch pomieszczeń.
Ciekawą i nowoczesną opcją może być również wyspa kuchenna z rozkładanym blatem albo nawet z rozkładanym stołem. Możliwości jest wiele, a wszystko to kwestia znalezienia odpowiednich mebli lub przerobienie istniejących rozwiązań według własnego pomysłu. Oczywiście na zamówienie można wykonać dowolne szafki, wyspę lub stół, ale meble robione w ten sposób są zazwyczaj bardzo kosztowne, a czas oczekiwania na nie bywa długi. W większości pomieszczeń doskonale sprawdzą się standardowe meble, które jednak trzeba wybrać starannie i w oparciu o sprecyzowane kryteria.