Zakup zmywarki dla niektórych wydaje się oczywistością, dla innych nie jest niezbędnym wydatkiem. Sprawdźcie, dlaczego warto kupić ją do swojej kuchni!
Dlaczego warto mieć zmywarkę? |
|
Urządzając nową kuchnię nie zapomnijmy przewidzieć miejsca dla zmywarki. Niektórzy zapytają dlaczego, przecież do tej pory jej nie mieliśmy i naczynia były zmyte należycie. Zauważmy jednak, że używając zmywarki nie tylko naczynia lśnią czystością, są też inne plusy posiadania tego urządzenia. Przede wszystkim oszczędzamy nasz czas, który możemy spożytkować zupełnie inaczej. |
Zamiast stać przed zlewozmywakiem kilkadziesiąt minut dziennie, wystarczy nałożyć brudne naczynia do zmywarki i włączyć odpowiedni program. Resztę zrobi za nasz maszyna, a nam po zakończeniu programu, pozostanie wyciągnąć czyste naczynia ze zmywarki i poukładać je na półkach.
Ponadto w ten sposób oszczędzamy pieniądze. Zmywarka zużywa znacznie mniej wody i energii, by umyć tę samą ilość naczyń, co my, myjąc ręcznie. Średnie zużycie wody przez zmywarkę, to ok. 15litrów i 1 kWh energii, co daje nam koszt ok 1zł za jedno zmywanie. My w tym czasie wylejemy 30 litrów wody, nie mówiąc o potrzebnej na ten cel energii i naszych chęciach. |
Zwróćmy również uwagę na dokładność mycia. Ludzkie dłonie są w stanie znieść maksymalnie temperaturę 40ºC, podczas gdy woda w zmywarce osiąga nawet 70ºC. Wysuszone naczynia, dzięki specjalnym środkom nabłyszczającym, będą wyglądać jak nowe, czego nigdy nie osiągniemy, myjąc ręcznie.
Jak wybrać idealną zmywarkę?
Podejmując decyzję o zakupie zmywarki, zwróćmy uwagę na jej gabaryty. Do wyboru mamy dwa rozmiary zmywarek, szerokości 45 cm oraz 60cm. Ta mniejsza (pomieści ok.6-10 kompletów naczyń) dedykowana jest dla tych, którzy na codzień mają niewielką ilość naczyń do zmycia. Dla tych, na których codziennie czeka góra brudnych naczyń proponujemy wybór większej zmywarki (12, 13 kompletów). Wejdzie do niej więcej naczyń o dużych gabarytach jak np. garnki, czy patelnie. Pozostałe wymiary zmywarki raczej są zbliżone do siebie tj ok. 85 wysokości i 60 głębokości.
|
- ZMYWANIE WSTĘPNE – do przyschniętych, niełatwo usuwalnych zabrudzeń, program pozwala namoczyć i usunąć większe resztki jedzenia, czas trwania ok. 15 min.;
- EKONOMICZNY (ECO) – program zużywający mniej wody i energii w temp. ok. 50°C ale dłuższe pranie naczyń nawet 120-140 minut;
- NORMALNY – do naczyń normalnie zabrudzonych, średnia temperatura waha się pomiędzy 50°C -70°C, czas ok. 90 min.;
- INTENSYWNY - dla bardzo zabrudzonych naczyń, płukanie wstępne w temperaturze ok 50°C, zmywanie 60°C i ponowne płukanie oraz nabłyszczanie w 70°C;
- KRÓTKI - program skrócony, szybkie zmywanie, przeznaczony do lekko zabrudzonych naczyń;
- BIO – do naczyń wrażliwych na wysoką temperaturę; Dodatkowo warto, aby zmywarka miała programy dodatkowe: (wykonywane w temperaturze 35-75°C)
- PÓŁ ZAŁADUNKU – ½ wsadu, pozwala zmniejszyć ilość energii i wody do wielkości załadunku;
- EKOLOGICZNY – małe zużycie wody i detergentów;
- AUTO – program automatyczny;
- OPÓŹNIONY START - pozwala opóźnić rozpoczęcie zmywania od 3 do 12 godzin w zależności od modelu;
- ELEKTRONICZNY SENSOR – wskazuje, który program będzie najodpowiedniejszy dla ilości i stopnia zabrudzenia naszych naczyń;
Jak w przypadku innych urządzeń AGD, zmywarki występują w 7 klasach energetycznych, od A do G, przy czym zmywarka o klasie A jest energooszczędna. Różnica pomiędzy klasami wynosi 12%, co przy porównaniu klasy A i D wynosi 36%. Podobną skalę mamy przy klasach zmywania i suszenia, również A jest najlepsza.
|