W mikrofalówce potrawy gotują się błyskawicznie, w sosie własnym, nie tracąc smaku, aromatu oraz wartości odżywczych. Jeszcze szybciej odgrzejemy w niej coś, co mamy chęć aktualnie zjeść. Jak to możliwe? Wszystko dzięki zjawisku fizycznemu, polegającemu na wprawianiu w drgania cząsteczek za pośrednictwem mikrofal, którego wykorzystanie w latach siedemdziesiątych XX wieku, pozwoliło na wprowadzenie urządzenia na rynek. Ocierające się o siebie cząsteczki w ruchu, wydzielają energię w postaci ciepła, które ogrzewa potrawę. Częstotliwość mikrofal została dobrana tak, aby umożliwić szybkie i głębokie nagrzewanie się potrawy. Zwykle jest to częstotliwość 2,45 Ghz, pozwalająca na wniknięcie mikrofal na głębokość ok. 2,5 cm do produktu. Te właściwości powodują, że we współczesnym wystroju kuchni nie może zabraknąć tego niezwykle praktycznego elementu.
Co warto wiedzieć?
Kuchenkę mikrofalową, potocznie zwaną mikrofalówką, możemy umieścić na blacie lub wbudować w szafkę np. tuż nad piekarnikiem. To drugie rozwiązanie raczej zobowiązuje nas do wybrania kuchenki mikrofalowej tego samego producenta i z tej samej linii, co piekarnik. |
Ważną zasadą, o której należy pamiętać przy korzystaniu z mikrofalówki jest to, że nie można wkładać do niej naczyń metalowych, ze srebrnymi wzorkami, folii aluminiowej. Metal odbija mikrofale sam nie nagrzewając się. Pamiętajmy również o niepodgrzewaniu jedzenia w zamkniętych pojemnikach (słoiki, butelki), a także jajek w skorupkach ponieważ może to doprowadzić do rozerwania pojemnika. Oczywiście, jeżeli chodzi o wzornictwo, wybór, podobnie jak przy piekarnikach, jest spory. Jeżeli planujemy kuchnię w stylu rustykalnym, bez problemu dobierzemy mikrofalówkę w stylu retro, natomiast do kuchni nowoczesnej, produktów do wyboru mamy znacznie więcej. |
|
|
Sterowanie kuchenką mikrofalową:
|
- automatyczny dobór czasu;
- sygnał dźwiękowy zakończenia pracy;
- blokada programów;
- funkcja memory (zapamiętywanie programów);
- gotowanie wieloetapowe;
- licznik cykli gotowania;
- samooczyszczanie wnętrza;
- funkcja kombi (potrawa jest podgrzewana i opiekana jednocześnie);
- rozmrażanie;
- grill,
- gotowanie na parze;
- opiekanie;
- termoobieg;
- pizza (program służy do podgrzewania, jak i również wypieku pizzy);
- Crisp (uzyskanie optymalnej chrupkości opiekanych potraw);
- kombi (możliwość zastosowania kilku funkcji jednocześnie, np. połączenie mikrofal i grilla).
Mikrofalówki oferują wiele rozwiązań, które pomogą nam w kuchni. Wiele zależy od tego, z których będziemy najczęściej korzystać i które będą dla nas najbardziej przydatne. Zastanówmy się przed zakupem, a później zaopatrzmy się w sprzęt idealny!