17 567 mebli od 72 producentów
22 000 opinii klientów
Internetowy Salon. Internetowe Ceny.

Jak wybrać lodówkę?

Udostępnij:
Kupujemy lodówkę!
Świeże wędliny, owoce i warzywa… Pierogi, krokiety na życzenie, mięso bez potrzeby wychodzenia do sklepu… Tym wszystkim możemy się cieszyć dzięki chłodziarko-zamrażarkom, czyli niezbędnym wyposażeniu każdej kuchni. To w nich przechowujemy, zamrażamy, chłodzimy różne produkty żywnościowe, one w znacznym stopniu ułatwiają nam życie.
 

Wygląd i wielkość lodówki

Lodówka pod zabudowę idealnie komponuje się z meblami, stanowi ich integralną część. Na takie rozwiązanie decydujemy się najczęściej podczas projektowania kuchni całkiem nowej, od początku, np. kupując nowe mieszkanie. Jeśli zmieniamy tylko starą lodówkę na nową (bo np. stara się zepsuła), raczej poszukamy wolnostojącego sprzętu, gdyż w innym wypadku będziemy musieli dokupić także szafkę do zabudowy, a to dodatkowy koszt. Lodówka pod zabudowę jest jedną z mniejszych więc jeżeli zależy nam na pojemności, to również zastanówmy się nad zakupem wolnostojącej.

 

Pojemność chłodziarek czy chłodziarko-zamrażarek wolnostojących może być przeróżna. Najwięcej produktów żywnościowych zmieści nam się oczywiście do typu Side by Side. Przy wyborze wielkości trzeba także wziąć pod uwagę liczbę osób stołujących się w domu. Jeżeli w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem, a wspólne posiłki spożywają tylko w weekendy, duża lodówka nie jest im potrzebna. Nie jest ona także niezbędna osobie mieszkającej samotnie. Przyjmuje się, że na jedną osobę wystarczy chłodziarka o pojemności 120 – 130 litrów plus na każdą następną kolejne 30 litrów i odpowiednio ok. 60 litrów zamrażarki, chociaż to już zależy od ilości mrożonek, które robimy.

 

 
Chłodziarki (lodówki) to urządzenia jednodrzwiowe. Zazwyczaj mają mały zamrażalnik, ale nie jest to reguła. Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) natomiast posiadają już dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna część stanowi chłodziarkę, druga zamrażarkę. I tutaj kolejny wybór przed nami: możemy wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50–90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.

 

Czym kierować się przy wyborze lodówki?

Podczas wyboru chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki powinniśmy zwrócić uwagę na kilka podstawowych, a wygodnych dla nas elementów. Trudno znaleźć obecnie na rynku tego typu sprzęt, który nie posiadałby drzwi do obustronnego montażu. Często drzwi są wyposażone w specjalny zawias, który sam domyka nam lodówkę, ewentualnie włącza się alarm gdy lodówka pozostaje otwarta dłużej niż dwie minuty.

 
 

Sama konstrukcja półek również powinna być dla nas ważna. Mamy do wyboru druciane (można składać, ale trudniej utrzymać je w czystości) lub szklane, często pokryte powłoką antybakteryjną. Dobrym rozwiązaniem jest podwieszana półka do przechowywania butelek. Wszystkie dodatkowe półki na drzwiach lodówki powinny mieć możliwość zmiany wysokości oraz położenia.

Bardzo pomocna jest półka wstępnego mrożenia, gdzie można bez opakowań mrozić np. pierogi, tak by się nie posklejały.

Na rynku dostępne są także lodówki, które są podzielone na różne strefy chłodzenia. Oznacza to, że na innym poziomie możemy przechowywać np. nabiał w nieco wyższej temperaturze, niż produkty łatwopsujące się w strefie zerowej (Fresk Control, Fresk Zone, Extra Cold, Vita Fresk). Inną rzeczą jest posiadanie przez urządzenie dwóch agregatów, pozwala sterować oddzielnie temperaturą chłodziarki i zamrażarki. Wyjeżdżając na wakacje, możemy zostawić załączoną zamrażarkę, całkowicie wyłączając chłodzenie.

Coraz więcej lodówek posiada także wkłady izolujące, utrzymujące niską temperaturę w urządzeniu przez określony czas przy braku prądu.

Przydatne jest też automatyczne odmrażanie (za pomocą wentylatora lub No Frost, Frost Free), ale w większości przypadków dotyczy tylko chłodziarki.

 
 

Dodatkiem już niekoniecznie niezbędnym do urządzeń, o których mowa, są dozowniki lodu i zimnej wody lub naszych ulubionych napojów, barki pozwalające bez otwierania drzwiczek lodówki wyciągnąć schłodzoną butelkę, a nawet wbudowany monitor LCD.

Lodówki pobierają prąd przez całą dobę, warto więc zwrócić uwagę na ich klasę energetyczną. Najmniej energii pobiera urządzenie w klasie A++, więcej o 15% lodówka w klasie A+, natomiast 40% więcej w klasie A.

 

Czy nasza rada była pomocna? Jeśli tak, więcej tekstów na temat urządzania kuchni znajdziecie pod tym linkiem!