Świeże wędliny, owoce i warzywa… Pierogi, krokiety na życzenie, mięso bez potrzeby wychodzenia do sklepu… Tym wszystkim możemy się cieszyć dzięki chłodziarko-zamrażarkom, czyli niezbędnym wyposażeniu każdej kuchni. To w nich przechowujemy, zamrażamy, chłodzimy różne produkty żywnościowe, one w znacznym stopniu ułatwiają nam życie.
|
Wygląd i wielkość lodówki
Chłodziarki (lodówki) to urządzenia jednodrzwiowe. Zazwyczaj mają mały zamrażalnik, ale nie jest to reguła. Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) natomiast posiadają już dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna część stanowi chłodziarkę, druga zamrażarkę. I tutaj kolejny wybór przed nami: możemy wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50–90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.
|
Czym kierować się przy wyborze lodówki?
Podczas wyboru chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki powinniśmy zwrócić uwagę na kilka podstawowych, a wygodnych dla nas elementów. Trudno znaleźć obecnie na rynku tego typu sprzęt, który nie posiadałby drzwi do obustronnego montażu. Często drzwi są wyposażone w specjalny zawias, który sam domyka nam lodówkę, ewentualnie włącza się alarm gdy lodówka pozostaje otwarta dłużej niż dwie minuty. |
Sama konstrukcja półek również powinna być dla nas ważna. Mamy do wyboru druciane (można składać, ale trudniej utrzymać je w czystości) lub szklane, często pokryte powłoką antybakteryjną. Dobrym rozwiązaniem jest podwieszana półka do przechowywania butelek. Wszystkie dodatkowe półki na drzwiach lodówki powinny mieć możliwość zmiany wysokości oraz położenia. Bardzo pomocna jest półka wstępnego mrożenia, gdzie można bez opakowań mrozić np. pierogi, tak by się nie posklejały. |
Na rynku dostępne są także lodówki, które są podzielone na różne strefy chłodzenia. Oznacza to, że na innym poziomie możemy przechowywać np. nabiał w nieco wyższej temperaturze, niż produkty łatwopsujące się w strefie zerowej (Fresk Control, Fresk Zone, Extra Cold, Vita Fresk). Inną rzeczą jest posiadanie przez urządzenie dwóch agregatów, pozwala sterować oddzielnie temperaturą chłodziarki i zamrażarki. Wyjeżdżając na wakacje, możemy zostawić załączoną zamrażarkę, całkowicie wyłączając chłodzenie. Coraz więcej lodówek posiada także wkłady izolujące, utrzymujące niską temperaturę w urządzeniu przez określony czas przy braku prądu. Przydatne jest też automatyczne odmrażanie (za pomocą wentylatora lub No Frost, Frost Free), ale w większości przypadków dotyczy tylko chłodziarki. |
Dodatkiem już niekoniecznie niezbędnym do urządzeń, o których mowa, są dozowniki lodu i zimnej wody lub naszych ulubionych napojów, barki pozwalające bez otwierania drzwiczek lodówki wyciągnąć schłodzoną butelkę, a nawet wbudowany monitor LCD. |
Lodówki pobierają prąd przez całą dobę, warto więc zwrócić uwagę na ich klasę energetyczną. Najmniej energii pobiera urządzenie w klasie A++, więcej o 15% lodówka w klasie A+, natomiast 40% więcej w klasie A.
Czy nasza rada była pomocna? Jeśli tak, więcej tekstów na temat urządzania kuchni znajdziecie pod tym linkiem! |