Blaty kuchenne laminowane
Blaty laminowane to najczęściej wybierany rodzaj blatów. Jego dużą zaletą jest niska cena. Blaty tego rodzaju są produkowane na bazie płyty wiórowej, która następnie jest dokładnie pokryta laminatem. Ich zaletą jest przede wszystkim wysoka odporność na zarysowania, szeroka gama dekorów i kolorów.
Pamiętajmy jednak, że nie należy kroić bezpośrednio na nich, aby nie uszkodzić warstwy laminatu. Podstawowa wadą blatów laminowanych jest bowiem brak możliwości ich naprawy w przypadku uszkodzeń mechanicznych. Nie powinniśmy dopuścić również do zalania blatu, a tym samym do jego spuchnięcia.
Blaty kamienne
Najlepszym i najchętniej wybieranym spośród blatów kamiennych jest granit - odporny na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, posiadający niską chłonność. Wygląda bardzo naturalnie i dlatego też pasuje zarówno do kuchni nowoczesnych jak i klasycznych
Dużą popularnością cieszą się też blaty z kwarcytu naturalnego. Ten jest twardszy od granitu, ale wyglądem przypomina elegancki marmur. Oprócz walorów estetycznych jest niezwykle wytrzymały na zarysowania, wysokie temperatury a po odpowiednim zaimpregnowaniu uzyskuje większą odporność na zaplamienia i działanie wilgoci.
Pozostają nam jeszcze blaty z marmuru - materiał popularny ze względu na jego walory estetyczne - elegancki, prestiżowy. Jednak decydując się na ten rodzaj kamienia należy zdawać sobie sprawę ze jest to materiał bardziej miękki i chłonny w porównaniu do powyższych - dlatego tez nie należy do szczególnie polecanych na blaty kuchenne. Blaty marmurowe ponadto podatne są na uszkodzenia mechaniczne, można je zarysować i trwale zaplamić podczas codziennych czynności, dlatego w ich miejsce zdecydowanie bardziej opłaca się zainwestować w kwarcyt naturalny bądź konglomerat kwarcowy.
Blaty kuchenne ze staronu
Kolejną opcją jest staron czyli inaczej konglomerat. To mieszanka naturalnych minerałów (kamienia) z żywicą akrylową - materiał bardzo wytrzymały i termoplastyczny. Możemy go formować w dowolne kształty. Co ważne można je łączyć bez widocznych linii są tzw. łączenie bezspoinowe. Problem stanowi jednak brak odporności na wysoką temperaturę. Tak jak w przypadku marmuru należy używać podkładek pod gorące patelnie czy blachy.
Blaty ze staronu to idealne rozwiązanie do nowoczesnych kuchni - są odporne na ścieranie, uderzenia oraz są bardzo trwałe. W porównaniu do blatów kamiennych, ich powierzchnia przyjmuje temperaturę otoczenia, nie są więc chłodne w dotyku (tak jak kamień).
Blaty kuchenne z litego drewna
Ostatnią opcją są blaty kuchenne z litego drewna – piękne, z widocznym rysunkiem drewna, dodadzą wnętrzu przytulności. Idealnie będą pasować do klasycznej kuchni. Są jednak mało odporne na zaplamienia, a tych przecież nie sposób uniknąć w kuchni. Drewniane blaty musimy porządnie zaimpregnować i dobrze o nie dbać, by dać im szanse na długie życie. Warto jednak wspomnieć, że blaty drewniane możemy odświeżyć przez delikatne wyszliflowanie powierzchni.
Kuchnia Komduo ML z dębem arlington
Mamy nadzieję, że nasz materiał ułatwi Wam wybór idealnego blatu do Waszej kuchni. Jeśli jednak macie inne pytania dot. projektu swojej kuchni, koniecznie umówcie się na darmowe spotkanie z naszą projektantką kuchni, która rozwieje Wasze wszelkie wątpliwości i pomoże zaaranżować kuchnię marzeń! Niezależnie, czy macie pytanie odnośnie wysokości hokerów, doboru stołu kuchennego czy krzeseł - nasza specjalistka z pewnością Wam pomoże!